Kan ik de installatie zelf (laten) voorbereiden?

Groendus zorgt voor een complete installatie van je laadpunt, inclusief het aanleggen van de nodige kabels en eventueel aanpassen van je meterkast. Het kan zo zijn dat er al voorbereidingen zijn gedaan of dat je deze gaat doen. Misschien heb je al een laadpunt, of wordt je tuin binnenkort verbouwd en wil je vast kabels plaatsen.

Ik wil de installatie zelf (laten) voorbereiden

Hieronder vind je meer informatie over de eisen aan de voorbereiding om je laadpunt goed te kunnen installeren. Als je installatie niet aan de voorwaarden voldoet, kan de installateur het laadpunt niet zomaar aansluiten en is er mogelijk meerwerk nodig.

Let op: wanneer je ervoor kiest om de installatie of een deel daarvan te laten voorbereiden, dien je hiervoor zelf het materiaal te verzorgen. De installateur stuurt geen materiaal zoals kabels op.

Het zelf voorbereiden van bepaalde werkzaamheden leidt daarbij niet per definitie tot een verlaging van de installatieprijs. De installatie van het laadpunt vindt namelijk plaats op basis van een vast afgesproken pakket inclusief graafwerk, kabels en ander materiaal.

Voedingskabel

• 5 x 6 mm2 minimaal YMVK, bij voorkeur YMVK-as (met beschermde mantel).
  • Om voldoende kabel te hebben om het laadpunt op de juiste plek te installeren dient minimaal 3 meter kabellengte overgehouden te worden aan de zijde van het laadpunt.
  • Wordt de voedingskabel niet aangesloten in de meterkast? Dan geldt dat hier nog eens 3 meter overlengte nodig is.

Internetkabel

• Ethernetkabel minimaal CAT5e voor Load Balancing en internetverbinding
  • Type F/UTP of S/FTP (afgeschermd). Als U/UTP kabel (niet afgeschermd) wordt gebruikt, moeten deze in een andere mantelbuis liggen dan de voedingskabel.

Mantelbuis

Worden de kabels niet direct aangelegd en dient dit bij de installatie te gebeuren? Zorg dan dat er een mantelbuis aanwezig is met een doorsnede van minimaal 6 centimeter.

Wordt geen F/UTP of S/FTP kabel gebruikt? Dan moeten de internetkabels in een aparte mantelbuis worden gelegd. Gebeurt dit niet, dan kan de voedingskabel storing veroorzaken met de werking van Load Balancing of de internetverbinding van het laadpunt.

Ik heb mijn installatie zelf al voorbereid

Let op: Komen we je laadpunt binnenkort installeren en heb je al voorbereidingen gedaan? Neem dan altijd contact met ons op en informeer ons hoe de voorbereiding is gedaan. Zie hieronder welke informatie we nodig hebben. Zo kunnen we de monteur goed geïnformeerd op pad sturen en komt deze niet voor verrassingen te staan.

Voedingskabel

• Wat is de dikte van de kabel die is gelegd?
  • Hoeveel kabellengte is er over aan de zijde van het laadpunt?
  • Indien de voedingskabel nog niet is aangesloten in de meterkast: hoeveel kabellengte is er over aan deze zijde?

Internetkabel

• Hoeveel UTP-kabels zijn er geplaatst?